Watertuinen

Watertuinen, voor wie van ruimtelijk houdt…

Een watertuin kenmerkt zich door een wat meer open karakter.
Uitgangspunt is hier een ontwerp met één of meer vijvers met verschillende waterniveaus, zodat er een veelheid aan waterplanten mogelijk is, met allemaal hun eigen eisen.
Plas-dras zones zijn het domein van de moerasplanten met veel verschillende bladvormen.
Borderranden van gestapelde turven passen ook prachtig in dit type tuin. Na verloop van tijd raken ze zelf begroeid met prachtige mossen. Trappen en oeverterrassen van natuursteen. Veel grassen, wuivend in de wind, in een grote variatie groentinten.
Weinig kleur, subtiel aanwezig, rust voor het oog. Op de juiste plek een bankje, zitje of een prieel, met misschien zicht op een blikvanger in de vorm van een fontein of ornament.
In dit type tuin kan Wiecher veel aspecten van de door hem zo geliefde Japanse tuincultuur doorvoeren!

Ideaal voor laaggelegen percelen

Voor de oeverbeplanting moet gezocht worden in een heel speciaal arsenaal van bomen en struiken die niet bang zijn voor natte voeten. Oeverstruiken als Clethra en Salix, diverse soorten Erica, hortensia’s en misschien wel een Taxodium distichum (moerascipres) met zijn adembenemende herfstkleur of een Salix pendula, een majestueuze treurwilg.
Een watertuin kan de oplossing zijn voor een lager gelegen perceel. Er kan rekening gehouden worden met opvang van water in natte periodes, bijvoorbeeld door de aanleg van een wadi.
Door het juiste ontwerp kan een paradijsje ontstaan met bomen en planten die goed gedijen in natte omstandigheden.
Natuurlijk is een watertuin voor iedereen weggelegd en op bijna iedere plek te realiseren door het gebruik van de juiste technieken en materialen.

Wiecher:

"Ook in mijn eigen Arcadië heb ik een vijver, met oeverterras. De verharding van kasseien is in ronde vormen gelegd en zo, dat het de blik stuurt naar een waterornament in de vijver. Zo leg je, zonder uitleg, een accent."

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.