Tuinontwerp en -realisatie bungalowtuin 2019

Tuinontwerp en realisatie bungalowtuin, voorjaar 2019

Plaats: Assen
Typering: vernieuwen voor- en beide zijtuinen.
Oppervlakte: ca. 550 m2
Grondsoort: zand met leem Ph ca. 4,8

Opdracht: herstel en vernieuwen voor- en zijtuinen bij strakke bungalow.
Tijdens een bezoek aan Arboretum Arcadië in Gasselte uitte een inwoonster uit Assen haar onvrede over haar in 2016 aangelegde tuin.
De structuur van de ondergrond was tijdens de werkzaamheden dermate verdicht, dat er tijdens natte perioden wateroverlast heerste en tijdens de droge zomermaanden planten verdroogden. Verder was de keuze van de beplanting ook niet wat ze ervan verwacht had.

Inventarisatie:
Tijdens het eerste oriënterend bezoek viel de onlogische plaatsing van zowel de oprit, de parkeerplaats en de entree naar de voordeur op. Het huis met de markante entree was achter een hoge beukenhaag weggestopt. De aanplant verkeerde bovendien in slechte staat.
De opdrachtgeefster gaf te kennen graag een rustige en onderhoudsvriendelijke beplanting te willen. Ook moest er een terras in de voortuin gecreëerd worden om daar te kunnen zitten in de avondzon.

Tuinontwerp:
Het idee dat meteen bij Wiecher opkwam, was dat de uitstraling van het huis met de markante entree bepalend voor het ontwerp van de hele voortuin moest zijn. Het huis mag best gezien worden. De uitstraling zou vriendelijker en gastvrij moeten zijn.

In het ontwerp koos Wiecher voor een eenvoudig lijnenspel, zodat de bungalow en tuin harmonieus bij elkaar passen. De antraciet kleur en lijnen van de kozijnen en daklijsten komen terug in de keuze van de bestrating. Verder koos hij voor het plaatsen van enkele grote rotsblokken in dezelfde antraciet kleur om de woning nog meer kracht en karakter te geven.

Voor het grondwerk en de bestratingen werd gekozen voor een hoveniersbedrijf.

De aanplant werd in goed overleg met de opdrachtgeefster op verschillende kwekerijen uitgezocht. Gekozen werd voor karakteristieke solitaire planten, (Tsuga, verschillende dennen en een Japanse eik) in combinatie met sfeerplanten (diverse Magnolia’s, rododendrons, Jap. esdoorns) en rustige wintergroene vakbeplanting. (Taxusblokken, laagblijvende laurierkers, grassen en Japanse azalea’s)

Het inplanten werd door Ontwerpbureau Wiecher Huisman uitgevoerd.

Terug naar overzichtspagina tuinontwerpen

 

Review opdrachtgeefster:

“Ik ben heel blij met mijn nieuwe droomtuin waarin prachtige karaktervolle bomen en planten zijn aangeplant. Ook is er een heel mooi intiem verdiept terrasje in de voortuin gerealiseerd vanwaar ik niet uitgekeken raak van al het moois om mij heen. Het lijkt alsof deze tuin al jaren oud is. Wiecher heeft zich in mijn tuin met succes kunnen en mogen uitleven, waardoor er een sfeervolle compositie van groene/rode tinten en verschillende vormen is ontstaan.”

Reacties zijn gesloten.