Tuinontwerp patio Vijfhuizen

Tuinontwerp patiotuin hoekwoning Vijfhuizen

Plaats: Vijfhuizen
Typering: tuin rond vrijstaande woning
Oppervlakte: 500 m
²
Grondsoort: zavelige klei met veel opgebrachte zandgrond
Realisatie: 2002

Opdracht:

Hoewel de woningen op deze A-locatie woningen dicht bij elkaar staan, is de inkijk door de verspringende bouw minimaal. De woning staat op de hoek van een vrij drukke uitvalsweg met busbaan. Het verzoek was veel privacy te creëren, met aan de beide voorkanten een gemoedelijk en open karakter.

Tuinontwerp en voorwerk:

Achter de woning is een tuinkamer gerealiseerd door er zes zware pergolapoeren te laten metselen in dezelfde steen als de woning. De grofheid van de zware pilaren staat in de juiste verhouding tot het huis. Hierdoor ontstond een ruimte, die transparantie maar ook geborgenheid geeft.

Realisatie:

Klimrozen, clematis en de zilverblad kleurige Pyrus salicifolia ‘Pendula’ werden als verticale groeiers ingeplant. Sterk geurende Bourbonstruikrozen, aromatische kruiden, bodembedekkers en grassen geven samen met Hydrangea serrata een melancholisch gevoel. In de vrije hoek werd een tuinhuisje geplaatst, in de kleuren crème met chineesrode kozijnen.
Voor het tuinhuisje imitatie Bourgondische tegels met flagcorn als halfverharding op de wandelpaden. Bij de achterdeur getrommelde bruinrode gebakken klinkers. De tuin is gedeeltelijk omsloten met een hoge Taxushaag. Een klein tuinhekje aan de trottoirkant zorgt voor transparantie maar ook voor een degelijke afbakening.
Deze tuin is door het gebruik van duurzame beplanting tijdloos, seizoenen gaan geleidelijk in elkaar over.

Bevindingen eigenaren

Voor het ontwerp van onze tuin bij ons nieuw te bouwen woning zijn wij op zoek gegaan naar een tuinarchitect die begreep wat onze wens was.  Na een voorzichtige opzet van een drietal architecten sprong het ontwerp van Wiecher voor ons er direct uit. Nadat wij Wiecher de aanbesteding hadden gedaan kwam het ontwerp.
Een tuin met heel veel hoekjes, gebruik makend van een aantal pilaren Lees verder

de verschillende terrassen met een spannende beplanting die ons het hele jaar door veel kijkplezier zou geven, was een uitgangspunt van Wiecher.

Nu zijn wij 15 jaar verder en ik durf te stellen dat wij nog steeds de mooiste tuin van onze wijk hebben. Geen standaardbeplanting maar bijzondere soorten die je zelf niet in een tuincentrum tegenkomt. In die 15 jaar is Wiecher elk jaar 1 of 2 keer bezig in onze tuin. Gewoon snoeien is er niet bij, hij stileert de struiken. Het is een genoegen om hem aan het werk te zien met zijn snoeischaar.

Ik heb afgeleerd om te denken: wat haalt hij er veel af, drie maanden later spat je tuin je gewoon tegemoet.
En echt, ieder jaargetijde is het feest in onze tuin, maar mijn voorkeur ligt in de herfst. De gouden gloed van de verkleurende bladeren, sommige bloedrood, de appeltjes die als voer dienen voor de vogels, maakt dat ik elke dag met heel veel plezier naar mijn wondermooie tuin kijk. Je hebt tuinmannen, tuinarchitecten en kunstenaars, wat zijn wij blij met Wiecher als kunstenaar in onze tuin. Ik hoop dat hij nog vele jaren onze tuin wil blijven doen!!!

Elly

Wiecher:

“De tuin is op verzoek van de opdrachtgeefster onderhoudsvriendelijk. Het is leuk om van haar te horen dat bewoners uit de buurt, eigenaren van moderne tuinen, geregeld in deze tuin komen kijken omdat het er zo vriendelijk en kleurrijk is.”

Reacties zijn gesloten.