Tuinontwerp landschapstuin in Elim

Engelse Landschapstuin in Elim

Plaats: Elim
Typering: Engelse landschapstuin
Oppervlakte: 1 ha
Grondsoort: onontgonnen dargveen met zand ondergrond
Realisatie: 2001

Opdracht:

De eerste opdracht was summier: er moest plek zijn voor borders en het geheel moest onderhoudsvriendelijk worden. Samen met de opdrachtgevers werd Lowland Garden in Diepenheim bezocht. Daarna kreeg Wiecher de opdracht mee: ook zoiets, maar geen coniferen en geen rododendrons. De opdrachtgeefster wilde zelf de bloeiende borders maken.

Werkwijze:

Ontwerp gemaakt in 2000. Op het ontwerp wat boompartijen, een mengeling van openheid en intimiteit. Realisatie onder directievoering Wiecher Huisman.

Realisatie:

Het betrof een van oorsprong bijzonder nat terrein, venig en moerassig, met een kleine vijver of waterpartij.
Wiecher liet een grote waterpartij uitgraven. Ten eerste als waterbuffer en ten tweede om de vrijgekomen grond te gebruiken om het terrein op te hogen. Het graven, profileren en mengen van veen en zanderige ondergrond nam 6 werkdagen in beslag.
Samen met de opdrachtgeefster verzamelde Wiecher op verschillende kwekerijen bomen (80 st.) en heesters. Van het uitplanten werd een familiehappening gemaakt.
Gaandeweg ontstond het raamwerk en kon de opdrachtgeefster haar borders naar eigen idee inplanten.
Beide eigenaren houden de tuin zelf bij.

Bevindingen eigenaren

"We kwamen uit de grote stad. We wisten van niets. Geen idee hadden we wat we met de hectare grond aan moesten rond ons nieuwe Drentse huis. Wiecher Huisman heeft ons geholpen met een ontwerp waarin water en landschappelijkheid centraal stonden. Nu - zeventien jaar later en heel wat wijzer - weten we ons omringd door natuur, waarin ook vogels en vissen en alles wat krioelt een thuis hebben, en waarbij ons de mond nog regelmatig openvalt van de schoonheid, de geur en kleur, de rust en sfeer; van ochtendmist en winterzon en de glans van minuscule waterdruppeltjes in grashalmen, en hoe Wiecher dit alles heeft weten te verbinden met het landschap om ons heen."

Petra Aarts en Wybrand Op den Velde

Terug naar overzichtspagina Portfolio

Wiecher:

“Mevrouw houdt een dagboek bij, met tekst over haar gevoelens bij de planten en illustreert dat met foto’s. De opdrachtgevers willen graag in deze tuin oud worden, wat mogelijk is door het extensieve onderhoud.  De tuin toont momenteel min of meer wat ik destijds voor ogen had. Een Engelse landschapstuin, waar openheid en intimiteit elkaar afwisselen. De waterpartij is ca. 80 meter lang, er is een eiland voor eenden, er zit veel vis in de vijver waar de kleinkinderen kunnen vissen en het water reinigt zichzelf. Hierdoor kan de vijver als zwemvijver gebruikt worden. Een geslaagd project!"

Reacties zijn gesloten.