Tuinontwerp bostuin Steimbke Duitsland

Plaats: Steimbke Duitsland
Typering: bostuin als onderdeel van een groot project
Oppervlakte: totaal 4 ha
Grondsoort: zandgrond zuurgraad 5.2
Realisatie 2014

Wiecher:

“Voorjaar 2014 werd ik uitgenodigd om een deel van deze immense tuin te beplanten. Er werd geen ontwerp of beplantingsplan gemaakt. De opdrachtgever vroeg mij om creatief ter plekke te combineren en componeren.

Ik zocht samen met de opdrachtgever het sortiment bij elkaar op de Duitse Baumschulen G.D. Böhlje in Westerstede. Wij hadden besloten om een bostuin te creëren met een mix van dennen, sparren, eiken, rododendrons en een sortiment loofhout, zoals Japanse esdoorns, Dipelta, berken en Trochodendrons.

Zes vrachtwagens vol grote solitairen arriveerden. De bomen werden met behulp van hijskranen op hun plek ingeplant. Pinus contorta ‘Compacta’, Pinus parviflora ‘Glauca’ Pinus jeffryi en P. sylvestris, Pinus virginiana, Ginkgo, veel Trochodendrons en Tsuga heterophylla, varierend in grootte van 3 tot 8 m. Bijzondere eiken met stamomtrek van 30-35 cm en rododendrons van anderhalve meter hoog. Binnen vier weken kon ik een ‘volwassen’ tuin realiseren! De opdrachtgever bezat veel zwerfstenen die mooi in het project verwerkt konden worden.

In het daarop volgende najaar werd de onderbeplanting aangebracht, met een groot sortiment Itea, Hydrangea, Euonymus soorten, Azalea, Vaccinium en vele grassen, met op de voorgrond een prachtig sortiment heideachtigen.
In dit project heb ik gekozen voor het gebruik van veel zuilvormige naaldbomen om een stevige structuur tussen de los uitgroeiende planten te realiseren. Om de opdrachtgever door de bomen het bos te laten zien, heb ik alle planten voorzien van gegraveerde naambordjes. Deze tuin is het hele jaar door interessant om doorheen te wandelen!

Opmerkelijk was dat er in dit grote project geen uitval van planten was. Goede kwaliteit van de kweker, zorgvuldig transport, de juiste plantmethode met een voor dit project speciaal samengesteld veensubstraat én een goede nazorg zijn daar debet aan.
De opdrachtgever noemt dit deel van zijn tuin Der Husmanngarten.“

Reacties zijn gesloten.