Tuinontwerp arboretum Westeresch Vlagtwedde

Tuinontwerp arboretum Westeresch Vlagtwedde

Plaats: Vlagtwedde
Typering: plantentuin/arboretum Westeresch
Oppervlakte: 9000 m
²
Grondsoort: zandgrond zuurgraad 5.0
Realisatie:

Opdracht:

Het maken van een ontwerp en beplantingsplan voor een bomentuin aan de noordkant van de woning en een siertuin aan de zuidkant.  Aan de uiterste zuidkant van het perceel lag al een vijver. Deze moest geïntegreerd worden in het geheel.

Voorbereiding:

Om de smaak en voorkeur van de opdrachtgevers te leren kennen, bezocht Wiecher samen met hen de tuin in Diepenheim, een botanische tuin in Hamburg en een paar arboreta.  Daarna stelde hij een voorkeurslijst samen.

Tuinontwerp:

Het ontwerp geeft zowel open- als beslotenheid weer. Na het ontwerp en de eerste beplantingsplannen besproken te hebben, bezocht Wiecher, wederom samen met de opdrachtgevers, veel kwekerijen om de gewenste bomen en solitaire planten uit te zoeken. Langzamerhand werden beide opdrachtgevers plantenkenners. Het beplantingsplan werd geleidelijk ingevuld en in het vroege voorjaar 2003 werd de tuin aangelegd.

Realisatie:

Alleen rond de woning en bij de vijver is bestrating aangebracht, verder is geen verharding in de tuin, alleen brede graspaden. De beplanting is een afwisseling van bladverliezende- en wintergroene loofbomen, solitaire naaldbomen en veel rododendrons. Als onderbegroeiing varens, kleine heesters en groepen bodembedekkers.
Door de siertuin stroomt een beekje, wat een extra dimensie geeft en waar door de natte plekken vochtminnende planten zoals Primula’s en varens zich thuis voelen. Er is in de tuin een mooi evenwicht tussen schaduw en zonlicht. In de eerste fase van aanleg werd weinig aandacht aan de vijver besteed. Hier werden wel combinaties van o.a. solitair staande watertupelo, moerascypressen, Japanse esdoorns en Liquidambar gemaakt.
De eigenaren hebben een voorliefde voor karakteristieke boomvormen. Tijdens de eerste jaren na de realisatie van hun tuin hebben de beide opdrachtgevers diverse cursussen bij de Nederlandse Dendrologische Vereniging gevolgd om kennis van bomen en heesters op te doen.

Tweede fase: In 2016 is de tuin rond de vijver verfraaid met trappartijen, bodembedekkende heesters en varens.

 

Wiecher:

“In de hele tuin is elk seizoen wel wat te zien en ruiken, in het voorjaar bloeit een groot sortiment rododendrons, in de herfst is het een feest door de prachtige herfstkleuren. In deze tuin zijn veel planten voorzien van een naambordje. Opmerkelijk is de biodiversiteit, vogelstand en het rijke insectenleven. Tijdens het rondwandelen wordt de beslotenheid afgewisseld met fraaie uitzichten over het rustieke buitengebied van Westerwolde.”

Reacties zijn gesloten.