Tuinontwerp landschapstuin Diepenheim

Royale Engelse landschapstuin

Plaats: Diepenheim
Typering: Engelse sortiment- en landschapstuin Lowland garden
Oppervlakte: 1 ha
Grondsoort: natte enkeerd of zware zandgrond, zuurgraad 5.2
Realisatie: 1989-2005

Opdracht:

De opdrachtgever had een eerder gerealiseerd project gezien en was daar erg van gecharmeerd. “Maak er iets moois van, laat jouw creativiteit zijn gang gaan en werk doen.”

Tuinontwerp:

Na een ruw schetsvoorstel werd begonnen met de basis: het grondwerk en profileren, aanleg vijver, waterval, bostuin, rotstuin en borders. Duur basiswerk met graafmachine: 8 werkdagen.
Gaandeweg sloeg het enthousiasme van Wiecher Huisman over op de opdrachtgever en samen werd er een ‘droomtuin’ met een echte Huisman-signatuur gecreëerd.

Realisatie:

Rododendrons, coniferen, bijzonder loofhout, varens, heideachtigen en schaduwplanten kregen hun plek. Belangrijk was het toepassen van geurende planten. In de opzet werd gekozen voor ruimtelijke lijnen, doorkijkjes, verspreid door de tuin niches met typische plantengemeenschappen. Verrassingsplekken door grotere planten naar voren te halen, kleinere te ‘verstoppen’. Een spel tussen licht en schaduw, geen onnatuurlijke loofkleuren en uiteraard de verrassende hoogteverschillen met natuurlijk ogende natuurstenen trappen. In de tuin zou gedurende de bladloze maanden genoeg te beleven moeten zijn.
De waterval met bijbehorende stroompjes moest gaan zorgen voor natuurlijke stilteverstoringen.

Wiecher:

“Later zou deze “mannentuin” Lowland Garden genoemd worden en opengesteld worden voor bezichtigingen. Toen ik, na enkele kleine wijzigingen aangebracht te hebben, in 2002 alleen in deze tuin rondliep, realiseerde ik me dat ik door mijn eigen droomtuin liep.  De dag erop was er een rondleiding in deze tuin voor de Nederlandse Dendrologische Vereniging en de Bomenstichting. Ik kon met een gerust geweten dit stuk werk aan mijn vakgenoten laten zien.”

Reacties zijn gesloten.